Halep a pierdut finala de la Madrid în minimum de seturi. „Cutia” a fost magică pentru Bertens: Simona a condus 4-2 în primul set, dar nu a închis decât târziu robinetul greșelilor

Halep a pierdut finala de la Madrid în minimum de seturi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Kiki Bertens (7 WTA) a câștigat, sâmbătă, finala turneului de la Madrid, învingând-o cu dublu 6-4, într-o oră și 27 de minute, pe Simona Halep (3 WTA).
  • Constănțeanca a rarat șansa de a câștiga primul său titlu pe 2019, dar și de a reveni pe prima poziție în clasamentul mondial.

Simona Halep rămâne fără trofeu în 2019, după o evoluție presărată 21 de greșeli neforțate, de peste două ori mai multe decât reușitele din dreptul rubricii winennrs (9). Per total, startul de partidă i-a compromis șansele în fața unei adversare a cărei curbă de performanță a mers armonios, tot în sus.

Eleva lui Daniel Dobre a reușit să profite parțial în primul set de faptul că Bertens a evoluat, practic, fără primul serviciu la ieșirea de la cabine. Doar două prime servicii ale lui Bertens au prins terenul în start, aceasta fiind nevoită să joace de nouă ori cu al doilea. Simona a jucat și ea, în același interval, cu frâna de mână trasă, ieșind însă pe plus în dialogul presărat cu erori. A fost prima secvență a meciului, una în care din minusul lui Kiki, cu minusul Simonei, a ieșit per total plus pentru româncă.

Ruptura s-a produs însă la scorul de 4-2. Bertens a început să răstoarne balanța, să strângă robinetul de erori, în timp ce românca a rămas prinsă într-o zonă cenușie, cu dubii legate de tactică (moment în care Daniel Dobre i-a indicat, ferm, să țintească reverul advers), cu greșeli care au adus doar mai multe greșeli, alimentând constant o serie furioasă a adversarei, de șase game-uri câștigate.

Așa cum prima avea să remarce chiar Simona, Bertens s-a încălzit, s-a acomodat și a ajuns, în scurt timp, într-o zonă de joc aproape de infailibilitate, dincolo de game-ul cinci al setului secund. Dacă în meciurile precedente, Simonei i-a fost suficent să elimine erorile și să ridice, de la un anumit moment, nivelul de joc, sâmbătă, minutele de tenis total al constănțencei s-au suprapus peste momente de joc de înalt nivel al lui Bertens.

În fazele finale, Kiki Bertens a legat tușe în momente decisive fie direct din serviciu, fie cu reverul, fie cu dreapta. Iar într-o zi în care, chiar și o ratare grosolană a olandezei, precum acel smash de neuitat din game-ul opt al setului secund, de la 15-30, care se ducea lansat spre arbitrii de linie, cu un „dublu breakpoint Simona” scris cu litere strălucitoare, s-a transformat în punct pentru Kiki, după ce a șters-o în viteză pe Halep, lucrurile nu se puteau încheia decât dureros pentru Simona, cu o nouă ratare pe 2019 în meci cu „numărul unu mondial pe masă”.

FILMUL FINALEI, PAS CU PAS

â–º GAME, SET, MECI Kiki Bertens, 6-4, 6-4.  Simona a salvat o minge de meci, Kiki a ratat-o pe a doua, însă serviciul a făcut în cele din urmă diferența și au trecut-o linia de finiș pe olandeză.

Simona salvează minge de meci de manieră incredibilă. Pornește în față, fileul îi agață mingea, ea rămâne alertă și execută un voleu excelent. La egalitate însă, Simona irosește un rever în fileu. Bertens ratează a doua  minge de meci, forțând cu dreapta. Simona returnează eficient cu dreapta, dar mingea îi vine pe tușă, nu poate răspunde decât mult afară, iar mâinile ridicate sus, în semn de dezamăgire – spun totul – Cum se poate? Bertens fructifică a treia minge de meci, cu un serviciu în exterior urmat de minge în diagonală scurtă, în același colț.

â–º Simona cere un dialog cu Daniel Dobre înainte de game-ul în care Bertens servește pentru victorie. îl dojenește, îi reproșează tactica și pare resemnată.

Simona apelează la ironie: „Am jucat la început numai pe rever și am încălzit-o. Uite…”

Daniel Dobre încearcă să o monteze pentru luptă: „poți să încerci să o mai dai în afară. A servit bine pe rever, ai grijă. a jucat bine și a avut ;i noroc. Te-ai luptat. Domină cu dreapta ca până acuma. Ai avut șanse În fiecare game. Hai, joci bine”

â–º Game-ul opt al setului doi este unul extrem de dramatic. Bertens scapă din defensiv ă cu slice-ul într-un punct în care Simona fusese peste tot, găsește un serviciu imens în exterior la minge de break a Simonei și românca privește neputincioasă cum mingile lansate din racheta olandezei trec pe lângă ea, de trei ori la rând.

â–º Moment incredibil la 15-30 pe serviciul numărului 7 mondial! Bertens se înfurie, apoi zâmbește. Are noroc cu carul: la 15-30, Halep aleargă fantastic în defensivă, trimite o minge în plus înapoi, Kiki ratează clar execuția la smash, dar, departe înapoia liniei de fund a terenului, mingea o atinge pe Halep! Kiki cere punctul arbitrei, îi spune că mingea a tins-o pe Simona și primește punctul, pentru 30-30

â–º La 68 de minute de la startul partidei,  Simona strânge scorul setului doi cu game alb pe lansare, pentru 3-4. Nivelul de joc a crescut.

â–º Bertens este în transă și punctează decisiv atunci când contează. Halep se zbate, însă este un duel inegal. Serviciu pe linie la egalitate, minge perfectă la teu pentru 4-2.

â–º BREAK BERTENS. Simona este exasperată! Reverul lui Bertens cade pe tușă, pentru a-i aduce olandezei minge de break, dreapta ei în diagonală scurtă iese de puțin afară și degeaba se agață cu speranțele de oficialul din scaun pentru a verifica urma.

â–ºBREAK recuperat de Simona! Halep luptă pentru șansa ei și o pune sub presiune pe Bertens, cu o agresivitate crescută. Olandeza găsește un seviciu mare la prima minge de break avută de româncă, însă trimite prea larg pe a doua, cu reverul. Este 2-2 în setul doi. Tribuna o încurajează pe Simona, zgomotos.

â–º Simona spune „Stop!” după șase game-uri câștigate consecutiv de Bertens. Este mai alertă la serviciu, găsește un incredibil winner cu reverul din mantinelă, execută furibund și cu dreapta și temperează elanul adversarei, punctând pe tabelă pentru 1-2 în setul doi.

â–º BREAK Bertens. Nivelul de joc al lui Kiki Bertens cu greu ar putea fi mai sus, iar al Simonei – cu greu ar putea fi mai jos. Halep nu pune probleme în niciun fel, iar Bertens deschide cu break la 15, jucând exclusiv contra primului serviciu al româncei.

â–º SET Bertens, 6-4. Olandeza încheie manșa cu o serie fantastică, de patru game-uri. De la 4-2, Simona nu a mai câștigat game. Kiki adună game-uri pe bandă, grație celor 13 greșeli neforțate comise de Simona. Halep nu a lovit decisiv decât de 3 ori, Kiki de 9 – iată sursa căderii în acest set de 37 de minute.

â–º Schimb de terenuri de uitat pentru Halep. Nu pare capabilă să o mai deranjeze pe Bertens la retur, iar olandeza mai trimite și un as pentru a mai pune punct seriei de break-uri. Halep încheie cele două game-uri cu un singur punct câștigat, iar vestea cea mai proastă este că, în acest game, Bertens a fpcut diferența cu reverul – exact cu lovitura de la care Daniel Dobre anunța că nu poate veni pericolul. Winner, victorie pe duel direct de rever – nu sunt semne bune. Bertens va servi la 5-4 pentru manșă.

â–º „Vine mingea cu efect de la ea. Te așteaptă. Pune-o să riște cu reverul în ling de linie. Stai un pic mai mult acolo, mai bine cu dreapta, tactic ai ținut-o bine. Nu te omoară cu reverul. Pune mingea acolo. Ești ok! Ești ok ca joc!„, i-a transmis Daniel Dobre Simonei.

O remarcă surprinde, fiind total neașteptată: „Vezi că sunt mingi noi”, i-a spus Daniel Dobre elevei sale.

â–º De ce, Simona? Halep este vizibil iritată, nereușind să fructifice pe serviciu. Trei erori îi oferă șansă de break alb olandezei, Simona trântește un forehand letal, însă imediat cedează game-ul pe dublă greșeală. La 4-3, după o serie de patru break-uri, Simona cere ajutorul lui Daniel Dobre.

â–º Al treilea break consecutiv în set.Halep reface avansul de două game-uri, la 4-2. Bertens a surprins-o din nou cu dropshot-ul, însă două greșeli consecutive de pe forehand îi oferă game-ul româncei. În tribune, după ce a fost la antrenamentul lui Rafael Nadal, a ajuns în tribună pentru finala feminină.

â–º REBREAK Bertens. Simona face un game ezitant pe serviciu, iar Bertens o execută la minge de break cu un dropshot ce nu acceptă replică.

â–º BREAK Halep. Bertens revine de la băncuță ezitant, deschizând tura pe lansare cu dublă greșeală și dreaptă în fileu. La 0-30, Halep construiește bine, dar ratează finalizarea, însă Bertens o ajută, îi oferă mingi consecutive de break. Olandeza se expune, jucând cu serviciul doi, iar Simona execută excelent returul în lung de linie, pentru 3-1.

Profilul serviciului este groaznic pentru Bertens: doar două prime servicii corecte, nouă puncte începute cu mingea a doua și doar trei dintre acestea câștigate.

â–º Primele emoții apar pe serviciul Simonei, într-un game în care românca a ajuns ferm la 40-15, însă a fost obligată apoi să treacă pe la egalitate. Simona lucrează acum la reglaje, scapă câteva mingi, însă găsește la momentul oportun schimbarea de registru necesară, fiind clar jucătoarea mai bună pe rever. Bertens îngroapă mingea în fileu când schimbă cu reverul în lung de linie, iar Halep schimbă terenul la 2-1.

â–º Vedem schimburi prelungite încă din primul game – un lucru deloc surprinzător, având în vedere faptul că pe teren sunt primele două jucătoare din Clay Power Rankings. Bertens lovește decisiv cu dreapta, Halep stă excelent cu reverul în dialogul în diagonală de backhand și obține hold-ul, la 30, după ce nu a ratat niciun prim serviciu.

â–º 20:00 Simona Halep și Kiki Bertens sunt pe teren, la încălzire. Tribunele se umplu, încetul cu încetul. Românca deschide cu serviciul, după ce olandeza a câștigat tragerea la sorți și a ales primirea.

â–º 19:45 Tribunele terenului central au fost complet golite, pentru a permite intrarea posesorilor de bilete pentru sesiunea de seară. Așteptarea continuă.

â–º Ora de start a finalei feminine se amână, din cauza primei semifinale masculine, programate înainte pe centralul Manolo Santana, dintre liderul mondial Novak Djokovic și austriacul Dominic Thiem. Duelul dintre Simona Halep și Kiki Bertens nu va începe înainte de ora 20:00. Sârbul a închis duelul în minimum de seturi (două tiebreak-uri câștigate la 2 și, respectiv, 4) la cinci minute după ora de start anunțată inițial pentru finala feminină.

Neînvinsă în partidele jucate pe zgură începând cu finala de la Roma, din 2018, Halep dă ultima reprezentație în Caja Magica împotriva unei sportive aflate în cel mai bun moment al carierei. Bertens s-a calificat în finală fără set pierdut, reușind victorii consecutive în sferturi și semifinale în fața unor colege din Top 10 (Petra Kvitova – doar cinci game-uri cedate și Sloane Stephens – șapte game-uri cedate).

Aflată la a patra finală a carierei la Mutua Madrid Open – un nou record absolut pentru competiția din capitala Spaniei, Halep se află față în față cu finalista de anul trecut. Cele două se cunosc bine, fiind la a șasea partidă directă în circuit din 2010 până în prezent, luând la rând toate suprafețele de joc. Halep are avantaj 3-2 în fața lui Bertens, meciurile pe zgură fiind împărțite, 1-1. Relevant este însă doar cel de-al doilea lor duel pe zgură, din 2017, din semifinala de la Roma, acolo unde Simona s-a impus în două seturi, la 5 și la 1. Primul meci pe suprafața cărămizie s-a jucat în 2012, cu mult înainte ca jocul celor două să capete valențele actuale.

În cel mai recent duel direct, în finala de la Cincinnati din 2018, olandeza de 1,82 m a salvat minge de meci și a construit apoi o revenire impresionantă, folosindu-se de atacuri superbe de pe linia de fund a terenului, câștigând trofeul, după un 2-6, 7-6(6), 6-2.

Mizele finalei

După ce a stabilit un nou record în ceea ce privește numărul de finale jucate la Madrid, Simona Halep are șansa de a egala recordul de titluri în Caja Magica, stabilit până acum de Petra Kvitova, cu trei coroane. Cu o victorie în finală, Simona Halep ar reveni, totodată, în fotoliul de lider mondial.

Kiki Bertens joacă pentru al doilea trofeu la simplu pe 2019, după succesul de la St. Petersburg, iar o victorie în fața Simonei Halep i-ar aduce debutul în Top 5 mondial și cel mai important titlu al carierei. Cu o victorie cu 2-0 în finală, olandeza ar deveni prima spotivă care se impune la Madrid fără set pierdut.

Campioana Mutua Madrid Open 2019 va încasa un cec în valoare de 1.202.520 euro.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cum a răspuns cel mai inteligent om din lume (IQ 210) la întrebarea: 'Există sau nu Dumnezeu?'
Cum a răspuns cel mai inteligent om din lume (IQ 210) la întrebarea: 'Există sau nu Dumnezeu?'
VEȘTI URIAȘE pentru acești români! Vor primi câte 200 de lei pe zi începând de anul viitor
VEȘTI URIAȘE pentru acești români! Vor primi câte 200 de lei pe zi începând de anul viitor
Ce se întâmplă cu Radu Drăgușin, înaintea duelului cu Manchester United. Anunțul britanicilor
Ce se întâmplă cu Radu Drăgușin, înaintea duelului cu Manchester United. Anunțul britanicilor
Bomba zilei! Dan Petrescu, OUT de la CFR! Anunţul a fost făcut în direct: ”S-a umplut paharul!” | VIDEO EXCLUSIV
Bomba zilei! Dan Petrescu, OUT de la CFR! Anunţul a fost făcut în direct: ”S-a umplut paharul!” | VIDEO EXCLUSIV
S-a aflat planul lui Dan Şucu la Genoa! Lovitura din contabilitatea clubului italian: unde ajunge afaceristul român de la Rapid
S-a aflat planul lui Dan Şucu la Genoa! Lovitura din contabilitatea clubului italian: unde ajunge afaceristul român de la Rapid
Categoria de pensionari români care vor primi pensii cu 50% mai mari în 2025
Categoria de pensionari români care vor primi pensii cu 50% mai mari în 2025
Simona Halep a făcut MARELE ANUNŢ. Era de aşteptat...
Simona Halep a făcut MARELE ANUNŢ. Era de aşteptat...
BANCUL ZILEI: Bulă iese la agățat: – Bulă, sunt măritată! De câte ori să îți repet?! Am un soț acasă!
BANCUL ZILEI: Bulă iese la agățat: – Bulă, sunt măritată! De câte ori să îți repet?! Am un soț acasă!
Ce casă ne permitem, în funcție de venit. Formula simplă care ne învață cum să nu ne supraîndatorăm
Ce casă ne permitem, în funcție de venit. Formula simplă care ne învață cum să nu ne supraîndatorăm
Marea TRISTEȚE din viața frumoasei Ingrid Bergman! „Am trecut de la sfântă...
Marea TRISTEȚE din viața frumoasei Ingrid Bergman! „Am trecut de la sfântă...
Ilie Năstase, reacţie savuroasă atunci când a auzit că Dan Şucu a preluat-o pe Genoa! Ce a spus despre varianta Ion Ţiriac în fotbal
Ilie Năstase, reacţie savuroasă atunci când a auzit că Dan Şucu a preluat-o pe Genoa! Ce a spus despre varianta…
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
Verdict clar pentru Călin Georgescu. Nimeni și nimic nu-l mai poate opri
Verdict clar pentru Călin Georgescu. Nimeni și nimic nu-l mai poate opri
Anunțul momentului despre FCSB
Anunțul momentului despre FCSB
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
Cum se circulă pe primul tronson din autostrada Pitești-Sibiu. A fost inaugurat cu aproape un an mai devreme | VIDEO
Cum se circulă pe primul tronson din autostrada Pitești-Sibiu. A fost inaugurat cu aproape un an mai devreme | VIDEO
Simona Halep, wild card pentru calificările de la Australian Open. Cum a reacționat sportiva
Simona Halep, wild card pentru calificările de la Australian Open. Cum a reacționat sportiva
×